5x waarom jij op vakantie naar Boedapest moet

Boedapest is een van de mooiste steden in Europa. Naast dat Boedapest niet duur is, is er ook veel te beleven, lees dus snel verder.


Wat, Boedapest? Ja, Boedapest! Boedapest is een van de mooiste steden in Europa, tijdens welk seizoen dan ook. Naast dat Boedapest niet duur is, is er ook veel te beleven, lees dus snel verder en ontdek vijf van de vele redenen waarom jij nu nog je stedentrip naar Boedapest moet boeken!

  1. Het Koninklijk Paleis en het Kastelendistrict

Het koninklijk paleis en de kastelenheuvel staan genoteerd op de werelderfgoedlijst. Deze mag je dus tijdens een bezoek aan Boedapest echt niet missen. Het paleis is een van de meest opvallende onderdelen van de skyline van de stad. Dat komt door zijn  enorme groene koepel die boven de stad uittorent.  Dit majestueuze gebouw huist de Nationale Hongaarse Gallerij en het Historisch museum van Boedapest. Dichtbij kun je ook het Sándor Paleis en het Nationale theater voor dans vinden. Ga een paar uur lang op ontdekkingsreis in het kastelendistrict, en ga dan vooral het beroemde Vissersbastion. Vergeet ook vooral niet het dak van de Matthiaskerk te bekijken. Verder hebben ze bij het Ruszwurm cafe heerlijke stukken taart. Als laatste is het ook superleuk om een wandeling naar het kasteelheuvel plateau maken of met de kabelbaan gaan.

  1. De cafétjes bars in de ruïnes van district VII

Het nachtleven in Boedapest is wereldwijd beroemd. Je zult het vooral vinden in het joodse deel van Boedapest, district VII. De top-bars zitten allemaal op een korte loopafstand van elkaar, dus ontdek vooral op je gemak straten als Kazinczy, Király en Ajácfa en bekende ontmoetingsplekken als Gozsdu Udvar en het Madách plein. Er zijn vele restaurants te vinden in deze buurt, maar de omgeving is vooral bekend door zijn ruïne bars. Enkele must-sees zijn  Szimpla Kert, Fogasház, Mazel Tov, Elláto Kert, en de andere restaurants in Gozsdu Udvar. In de warmere maanden zijn tuinbars en dakcafés ook erg populair. Dan zijn plekken als het Gozsdy Lucht Terras en het Köleves Kert erg leuk om te bezoeken. Aan de andere kant zijn plekken als het Spinoza café en Lámpás erg populair in de winter. Dit lijstje geeft maar enkele van de vele hotspots tussen de ruïne bars weer, dus ga vooral meer ontdekken dan alleen dit!

 

  1. Chill in een thermaal bad

Het enorme aantal ondergrondse thermale waterbronnen onder Boedapest zorgen ervoor dat er door de stad heen verspreid enkele dozijnen thermale baden zijn. Baden bij het Széchenyi bad voelt, door de prachtige architectuur, als zwemmen in een soort paleis. Let wel op, dit is ook wel echt een van de meest bezochte baden. Széchenyi is vooral leuk als je ook van een goed feestje houdt, want die worden er elke zaterdagavond gegeven. Door de hete thermale wateren kunnen de baden vaak zelfs open blijven in de winter. Zwemmen tussen de vallende sneeuwvlokjes is ook echt iets wat je er mee moet hebben gemaakt. Het Gellért bad heeft een zekere charme die vooral wat oudere gasten trekt, deze is ook iets rustiger dan het Széchenyi. Het Király bad gaat terug naar de 16e eeuw, naar de tijd van de Ottomaanse heerschappij. Bezoekers kunnen er helemaal tot rust komen in de heerlijk relaxte atmosfeer die rond het bad heerst, terwijl ze zich tegoed doen aan een heerlijk Turks bad.

  1. Wandelen in District V: de Sint Stefanus basiliek en het parlementshuis

Er is ontzettend veel te zien in district V. Op iedere straathoek is er wel weer een ander prachtig gebouw of historisch aangezicht te vinden. Het pas gerenoveerde parlementshuis en het herontworpen Kossuth plein zijn te vinden bij de  Margarethabrug. Je kunt in het parlementshuis eventueel een tour van 45 minuten boeken en lopen, maar je kunt er ook voor kiezen zelf op pad te gaan in het gebouw. Dichtbij het Deák plein ligt de Sint Stefanus basiliek, waar je voor een kleine bijdrage naar het balkon van de basiliek  kunt klimmen en van enkele van de mooiste uitzichten over de stad genieten. Ander plekken die je in District V ook absoluut moet bezoeken zijn Váci Utca, het Vörösmarty plein en het Sziget reuzenrad.

 

  1. Verken de Danube en haar bruggen per boot

Je kunt natuurlijk langs de oever van de rivier de Danube prima wandelen, maar, zeg nou zelf, een boottocht is toch echt vetter. Per boot kun je namelijk pas echt de schoonheid van Boedapest zien, zowel overdag als ‘s avonds, wanneer de lichtjes in de stad een simpelweg magisch effect hebben. Een andere manier om van deze uitzichten te genieten is door over de centrale bruggen te wandelen. Vooral het uitzichten vanaf de Margarethabrug, de Kettingbrug, de Elisabethbrug, en de Vrijheidsbrug zijn adembenemend.

Overtuigd? Boek dan gauw je tickets! Goede reis en veel plezier!

Artikel geschreven door: Anne-Marie van Boeckel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *